Ah ja, vorige week, op 2 januari, trouwde ik met de liefde van mijn leven. De man die al 14 jaar als geen ander gelooft in wie ik ben en wat ik doe. Die me steunt, vertrouwen geeft en die ik zotgraag zie en nog een heleboel meer romantische taal die ik jullie toch maar zal besparen. Us for the win!!

Maar vorig jaar zei ik ook al ‘JA’… weliswaar in een gans andere context!

In mijn zoektocht naar andere mogelijkheden om mezelf los te trekken uit de modder waarin ik vastzat en waar ik in de vorige post uitvoerig op inging, wees een goede vriendin me door naar Zeker Van Haar Zaak, een netwerk van solo-onderneemsters die de zaken anders aanpakt, geleid door Lien de Pau.

Lien onderneemt vanuit vrijheid, vanuit het idee haar eigen succesverhaal te schrijven los van wat de maatschappij ons voorschrijft, vanuit een diep geloof dat je goesting doen echt kan.

Plots bevond ik me te midden van een groep ladies die ook minder conventionele paden bewandelen, die de zaken anders aanpakken en daar zitten bovendien ook een pak creatievelingen en kunstenaars tussen. Het deed me geloven dat er zoveel meer manieren zijn om naar werk, carrière, balans, dromen en werkelijkheid te kijken. En een wereld ging voor me open en ik stond met mijn mond vol tanden, plots, tussen een groep gelijkgestemde zielen! Zalig!

En wat bleek? Niks ploeteren tot we erbij neervallen, niks ons te pletter werken tot we uitgeperst zijn als citroenen, niks meer meer meer, niks druk druk druk, niks moeten moeten moeten. Dit hoeft allemaal niet als je dat niet wilt.

Hier wordt een filosofie gedeeld die vertrekt vanuit kwaliteit, niet kwantiteit. Levenskwaliteit, vrijheid, eigenheid, durven dromen, succes volgens jouw eigen definitie. En al die mensen doen dat maar zo even, of zitten midden in het proces ernaartoe. Maar je moet het wel doen natuurlijk. Want ja, vanzelf gaat niks in het leven.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat dacht ik ook. Dus ik sprak Lien erop aan. Toen ik tegen haar zei dat van kunst leven en zo je goesting doen toch niet echt realistisch is, vertelde ze me ‘cool as a cucumber’: ‘ik ben er zeker van dat dat wel kan’. Quoi? Maar jij kent de kunstwereld toch niet echt? ‘Nope, maar ik ben er toch zeker van dat het kan.’ Geïntrigeerd, maar nog niet helemaal overtuigd, besloot ik me actiever te engageren in haar netwerk. Baat het niet dan schaadt het niet, right? Ik leerde, absorbeerde kennis en ja, ik raakte overtuigd van haar statement. Het bewijs? Lien en al die bezielde dames in Zeker Van Haar Zaak die ik leerde kennen en bij wie ik zag hoe het anders kon.

Dus stelde ik mezelf de volgende vragen:

  • Wil ik meer vrijheid in mijn leven? JA!
  • Wil ik mijn kunstenaarsschap en creatief ondernemerschap naar the next level tillen. Zonder mijn integriteit te verliezen! JA!
  • Wil ik tegelijk meer tijd voor vrienden, familie, reizen en mezelf? JA!
  • Wil ik ontsnappen aan de allesverslindende rat race? JA!
  • Wil ik stoppen met tegen mijn limieten aan te lopen? JA!
  • Wil ik weer meer plezier en voldoening vinden in wat ik doe? JA!

Vorig jaar, op 2 januari toen ik mijn lijstje plannen en voornemens voor 2018 schreef, zei ik ‘JA’ tegen mezelf en beloofde ik mezelf trouw. Ik zei ‘JA’ tegen een leven met meer focus op kwaliteit, met minder rat race en stress. Sometimes you have to be appropriately selfish 😉, nietwaar?

Alleen, ik mankeerde de skills om deze logica en filosofie voor mezelf in de praktijk uit te werken. En dus schreef ik me in voor Lien’s Reclaim your Freedom Intensive, een proevertje van het coachingstraject dat mijn leven op zijn kop zou zetten, in ongelooflijk positieve zin dan wel…

Volgende week heb ik het over hoe dat precies ging. Over de roller coaster, het kriebelbuikgevoel en het effect achteraf.

Miste je episode 1, 2, 3 en 4? Geen nood, je vindt ze allemaal hier op de blog