V
Van Belfast naar Londen en terug. Lang leve het onderweg zijn.

Meer dan een jaar geleden zei ik ‘JA’ tegen mezelf en sindsdien timmer ik aan mijn nieuwe pad naar meer tijd voor creativiteit, meer tijd voor toffe projecten, meer vrijheid.

Dus wat is er nu allemaal veranderd in dit jaar tijd?

Anderhalf jaar geleden:

 • Spendeerde ik nog 1 dag per week ofwel 20% in mijn atelier aan creatief werk. Bleiten als kunstenaar… want dat is zeer weinig.
 • Zat ik meer aan mijn bureau dan in mijn atelier, bovendien een hoop werk te verrichten die ik én niet fijn vond én dat weinig opleverde. Too many compromises!
 • Zij ik ‘JA’ tegen alle aanvragen die ik kreeg die ook maar iets opleverden, hoe slechtbetaald ook.
 • Deed ik allerhande artistieke en creatieve projecten ‘for exposure’ in de hoop er achteraf iets uit te halen. Ik kan je nu al zeggen dat ik daar veel tijd weggegeven heb en er heel vaak niks voor terugkreeg.
 • Spendeerde ik weken van mijn leven aan het uitschrijven en indienen van boeiende projecten die nergens toe leidden. (Voordeel: ik heb een afgeladen volle schuif aan keitoffe projecten. Iemand?)
 • Kortom, ik zat vast.

Tot ik dus Lien De Pau virtueel tegen het lijf liep. Het was haar Reclaim Your Freedom Intensive die mij wakker schudde. Het was haar Travak business School die me uiteindelijk hielp om nieuwe mogelijheden te zien met vrijheid en kwaliteit als insteek.

Ik kreeg alle tools aangereikt om de weg te vinden daar waar ik verloren liep. Lien en haar team van experten spoorden me aan elk deel van mijn werk als kunstenaar en creatief entrepreneur in vraag te stellen, alles grondig onder de loep te nemen en open te staan voor wat komen zou. Tot ik de antwoorden begon te zien.

Plots zat ik op een rollercoaster. Zij die mij kennen weten dat ik in een pretpark als een enthousiast klein kind rondloop, gierend van het lachen om dat kriebelbuikgevoel. Ok, dit is anders, maar toch. The fun was back, het kriebelbuikgevoel, de goesting en de energie… zo voelde het plots!!

Dus, waar sta ik nu? Ik nam enkele belangrijke beslissingen en maakte bewuste strategische keuzes. Ik gooide zaken buiten en liet een nieuwe aanpak binnen. Ik begon met optimaliseren, met het ultieme doel zo veel mogelijk tijd te hebben voor datgene wat ik het liefste doe: creatief zijn.

 • Ik spendeer weer 60% van mijn tijd in mijn atelier aan schilderen, tekenen, concepten bedenken en ideeën uitwerken (die deze keer wel degelijk uitgevoerd zullen worden).
 • Ik leerde met een nieuwe stel ogen naar ons werk kijken en mogelijkheden zien.
 • Die open blik leidde tot opportuniteiten in Londen, Belfast, Hull en een commissie voor een kunstenfestival in Ierland.
 • Er staan opnieuw toffe en artistiek uitdagende opdrachten op de agenda.
 • We werden benaderd om creatieve workshops te gaan geven bij bedrijven, culturele centra en musea. Want ja ik ben er keihard van overtuigd dat er een creatief beest woont in elk van ons. Kwestie van het wakker te maken als je dat wilt…
 • Ik maakte een grote sprong vooruit op vlak van organisatie, workflow, admin, automatisatie.
 • Dit jaar wordt het jaar waar ik na de rollercoaster van vorig jaar ook meer tijd zal kunnen investeren in vrienden, familie, mijn hubby en mezelf.

Eerlijk, er is nog werk aan de winkel. Maar wat me vroeger diep frustreerde, kan ik nu zien als een avontuur, als een waaier aan mogelijkheden, een speeltuin waar ik plots toegang tot heb. Rome wasn’t built in a day… en al. En dat bouwen, dat onderweg zijn, is gewoon heel plezierig als het plots juister aanvoelt. Ondertussen timmer ik gestaag verder, nog altijd met de steun van dat killer-team, van Lien en van mijn mede-cursisten. Lucky me!

De zaken over een andere boeg gooien blijft een proces. En dat is ok. Het verschil met anderhalf jaar geleden is dat ik nu voel dat ik op de goede weg zit en niet langer een doodlopende straat bewandel. En wat het nog beter maakt, is dat ik met de juiste toolkit op stap ben en de op maat geknipte filosofie in mijn binnenzak zitten heb. Ah ja, ik blijf nog altijd wel die avonturier natuurlijk.

Miste je episode 1, 2, 3, 4 en 5? Geen nood, je vindt ze allemaal hier op de blog.