Vrijheid betekent voor mij precies dit: je eigen verhaal schrijven.

Je vrij voelen in je leven gaat niet noodzakelijk over stoppen met werken en voor de rest van je dagen op je luie kont zitten. Het betekent niet dat je moet gaan leven onder een palmboom met een piña colada in de hand. En het heeft ook niet noodzakelijk iets te maken met geld in overvloed hebben. Geen van dit alles, het kan, het mag, maar het hoeft niet, en vooral niet als dat niks voor jou is. Eerlijk, het zou ook niet voor mij zijn. En dat is nu precies het punt.

Want zoals ik al zei: Vrijheid gaat over je eigen verhaal schrijven.

Het betekent dat je je eigen definitie van succes bepaalt.

Het wil zeggen dat jij jouw professionele pad vormgeeft volgens de waarden die bij jou passen.

Het betekent dat je jouw leven inricht op zo’n manier dat jij je vrij voelt.

Dat je niet ganse dagen MOET, maar dat je MAG en WILT.

Dat je niet dag in dag uit holt en rent en meedraait in de rat race als je dat niet wilt.

Voor vrijheid kan je kiezen. Altijd.

Ik heb je de laatste 2 maanden laten meekijken in mijn verhaal. Ik schreef over hoe ik probeer om die vrijheid vorm te geven in mijn leven. Welke stappen ik gezet heb om mijn artistieke praktijk langzaam maar zeker om te vormen naar een stabieler inkomen waar ik bovendien MEER TIJD heb voor creativiteit, voor mezelf en voor de dingen die ik naast kunst ook belangrijk vind zoals reizen, vrienden en familie, de natuur intrekken, verhalen lezen en kijken, genieten.

Het blijft nog een work in progress, maar oooh wat een verschil voel ik met anderhalf jaar geleden, toen ik vast zat en niet geloofde dat je vrij kon zijn in deze wereld. Toen ik ervan overtuigd was dat ploeteren normaal was, toen ik nog geloofde dat je je moest buigen naar wat van je verwacht werd, toen ik het bijna aanvaard had dat de rat race onontkoombaar was.

Ik las een tijd geleden dit prachtige advies: ‘Stel je leven niet uit’. We zijn wel eens geneigd om te zeggen: ‘Ik heb nu geen tijd, dus ik zal het volgende week of volgende maand wel eens doen, of misschien volgend jaar’. Maar eigenlijk betekent dit dat je je leven uitstelt. Want we realiseren ons niet dat vandaag de toekomst is die we onszelf vorig jaar, vorige maand, vorige week beloofd hebben. Maar dit is het, dit is het leven en het is nu. ‘The time is now’, zingt Roisin Murphy! En ik zing uit volle borst mee, want Roisin is een straffe madam, een Ierse dan nog wel!

Dat vond ik een prachtig inzicht. Investeer NU in jezelf, in je leven, in je eigen vrijheid. Dat is mijn belangrijkste missie geworden.

Natuurlijk verandert niet alles met een vingerknip. Natuurlijk is het leven niet altijd een ponykamp. Maar eens je met je neus in de juiste richting staat, kan je dat pad langzaam maar zeker uitbouwen. Actie is het begin van alles.

Hoe zit het met jou? Voel jij je vrij?

Of knelt het schoentje nog ergens, wringt het nog? Is ploeterland en de rat race momenteel dagelijkse kost die je liever niet voor de rest van je leven op je bord krijgt?

Het kan anders, en ik ben er nog nooit zo zeker van geweest!

Miste je episode 1, 2, 3, 4, 5 en 6? Geen nood, je vindt ze allemaal hier op de blog.