Over kunst en business, dat onpopulaire woord in de kunstwereld.
Als kunstenaar ben je gepassioneerd door wat je doet, soms zelfs op het randje van geobsedeerd. Maar vaak word je om de oren geslagen met het statement dat je van je werk toch niet kan leven, dat je geluk moet hebben één van de lucky few te zijn die dat wel kan, dat je afhankelijk bent van galeries, subsidies en toevallig de juiste mensen tegenkomen (right time, right place, weet je wel….).
Met andere woorden, je hebt het zelf weinig in de hand. Goed werk maken (Maar wat is goed?), feestjes bijwonen, je werk zo veel mogelijk proberen tonen en hopen dat je er komt. Of het alternatief, een job vinden (los van je kunstenaarsbestaan liefst) die geld in het laatje brengt en dan in je vrije tijd werk maken en hopen dat je ooit ‘opgepikt’ zal worden. Dat zijn je opties, of niet? Daar zit een groot deel waarheid in, laten we niet naïef zijn.
Maar ik vroeg me af of het anders kan? Zelf je werk promoten, zelf actief zoeken naar andere mogelijkheden, boeken durven lezen over business, marketing,….. De algemene opvatting voor de kunstenaar is dat kunst & business niet goed samen gaan. Dat dit de integriteit van je werk in de weg zou staan. De business end of things laat je best aan je galerie over, als je er al een hebt, zelf focus je op werk maken. Maar wacht even. Wat met Andy Warhol en zijn factory? En Rubens? Hij stond erom bekend een briljant zakenman te zijn. Zo zijn er nog tal van voorbeelden.
Maar de meest wijze woorden kwamen van Leonardo Da Vinci: ‘It has long since come to my attention that people of accomplishment rarely sat back and let things happen to them. They went out and happened to things.’ Wijze man, die Leonardo.
Zoals ik al zei, een kunstenaar is gepassioneerd, vaak zelfs op het randje van geobsedeerd. Gesterkt door dit inzicht, had ik geen zin meer om te wachten. Ik ging op zoek naar een manier, naar mijn manier. Dat is volgens mij de kern: je eigen manier vinden. Of je nu kunstenaar bent, een ander creatief beroep uitoefent of gewoon de geweldige drang voelt om wat je ding ook is in de wereld te zetten. Observeren, analyseren, leren, en nog meer van dat om met die kennis uiteindelijk je eigen weg te zoeken, los van wat heerst en wat zogezegd moet, maar vooral helemaal in lijn met jezelf, daar gaat het echt om.
Het vervolg van mijn zoektocht kan je volgende week weer lezen. To be continued.
Episode 1 gemist? Je vindt hem hier op de blog.